Genel Bilgiler
BAŞLAMA VE BİTİŞ TARİHİ: 13 OCAK 2025
ATÖLYE SÜRESİ: 6 HAFTA
DERS SAATİ: 20:00 – 23:00
BİLGİ İÇİN: cogitoakademi@gmail.com
ATÖLYENİN AMACI VE KAPSAMI
Bu atölye, edebiyat, resim ve sinemanın büyülü iklimlerini disiplinlerarası bir perspektifle yaklaşarak merkezleri farklı alanlarda derin düşüncelere davet ediyor. Seçilen bir edebiyat eseri, bir ressamın eseri ve bir sinema filmi üzerinden yapılacak bu yolculuklar, sosyolojik, psikolojik, edebi ve sanatsal analizlerle eserlerin çok katmanlı yapısı incelenecek.
Atölye boyunca, edebi eserin iç gelişimi, karakterlerinin psikolojik derinliklerini, yazarın dilini nasıl bir araç olarak kullandığını ve toplumsal olayları keşfedeceğiz. Bunun yanı sıra, bir ressamın eserleri üzerinden estetik bir analiz yaparak, sanatçının yaratıcılığını ve kültürel atmosferinin üzerinden sanatın varlığını tartışacağız. Seçilen film üzerinden sinemanın görsel dili, hikâye anlatımı ve yönetmenin estetik tercihleri değerlendirilecek. Tüm bu incelemeler, insanın varoluşuna dair evrensel bilgileri yeniden düşünmemizi sağlayacak.
Atölyede ele alınacak eserler, bireylerin toplumsal yapılarıyla ilişkilerini, insan ruhunun karmaşıklığını ve derinliğinin gücünü anlamaya yönelik birer araç olacak.
ATÖLYE KAPSAMINDA İNCELENECEK ESERLER ve SANATÇILAR
Edebiyat
Orhan Pamuk ‘’Beyaz Kale’’
Aldous Huxley ‘’Cesur Yeni Dünya’’
Albert Camus ‘’Düşüş’’
Ahmet Hamdi Tanpınar Saatleri Ayarlama Enstitüsü
Dostoyevski ‘’Yer Altından Notlar’’
Elfriede Jelinek ‘’Piyanist ‘’
Filmler
Woody Allen ‘’Midnight in Paris’’
Ingmar bergman ‘’Persona’’
Theo Angelopoulos ‘’Sonsuzluk ve Bir Gün’’
Nuri Bilge Ceylan ‘’Kış Uykusu ‘’
Spike Jonze ‘’Her’’
Wim Wenders ‘’Perfect Days’’
Ressamlar
Francisco Goya
Marcel Duchamp
Andy Warhol
Frida Kahlo
Rembrandt
Gustav Klimt